DANCE ACADEMY

HUNGARIAN DANCE ACADEMY

MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI EGYETEM

Hungarian Dance Academy’s new complex has been opened for ballet students in Budapest. Nelly Vágó’s fine artworks ensure excellent elegance and playful atmosphere. High quality images of ballet costume designs has been selected by the Academy as interior decoration of the new building. We are proud to be a part of this wonderful project.

Vágó Nelly jelmez vízióira a szín és formagazdagság, a rendkívül alapos kimunkáltság jellemző. Nagy öröm számunkra, hogy munkásságának kiemelkedő darabjait új koncepcióban mutathatjuk be a Magyar Táncművészeti Egyetem modern enteriőrjeiben. A látvány a múlt és a jelen szimbiózisaként fogadja a hallgatókat és a meghívott vendégeket. 

A létrehozott exkluzív lakberendezési portfólió tiszteleg a művésznő munkássága előtt. A Kossuth-díjas jelmeztervező és képzőművész életműve újraéled a design transzformációnak köszönhetően. Különleges grafikai adottsága, rajzkészsége nyomán tervei önálló képzőművészeti alkotásokként is számon tartottak. Különös figyelemmel kerültek kiválasztásra azon alkotások, melyek fiatalos, stílusos, elegáns megjelenést biztosítanak, és meghatározó elemei lehetnek egy enteriőrnek.

SHAKESPEARE 

ROMEO & JULIET

BALLET SCENE, POLYCARBONATE


DATE OF ORIGIN:

BUDAPEST 1962.

COLLEGE OF APPLIED ARTS

Vágó Nelly 1962-ben diploma munkáját a kedvenc Shakespeare Rómeó és Júlia kapcsán tervezte.

A fekete fehér grafikák egyes részei csak sziluettként látszanak, míg máshol erőteljes kontúrokat láthatunk a csoportképeken. A jelmezterveken jól látszik a balettra jellemző test-, és lábtartás, mintha csak egy pillanatfelvétel alapján készültek volna.

Tanárai szerint a végzős művésznő igen magasra tette a mércét a Rómeó és Júlia balett verziójával.

SHAKESPEARE

A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM

BALLET SCENE,

STRETCHED CANVAS


DATE OF ORIGIN:

BUDAPEST 1989.

HUNGARIAN STATE OPERA HOUSE

Shakespeare Szentivánéji álom c. műve balett előadásként került bemutatásra a Magyar Állami Operaház színpadán 1989-ben. A mű kapcsán a tündérek birodalmát bemutató csoportképek elnyerték a szerbiai Nemzetközi Szcenikai és Jelmez Kiállítás aranyérmét 1990-ben.

SHAKESPEARE

THE TAMING OF THE SHREW

KATHERINE'S WEDDING,

STRETCHED CANVAS


DATE OF oRIGIN:

BUDAPEST 1994.

HUNGARIAN STATE OPERA HOUSE

Seregi László Kossuth-díjas koreográfus mesterrel való felhőtlen művészi kapcsolatából született a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom és a Makrancos Kata jelmezvilága. Bebizonyították, hogy a korhű jelmezeket úgy is megjeleníthetik, hogy azok nem gátolják a táncművészek esztétikus mozgásformáit. A Makrancos Kata Goldmark Károly zenéjére épülő igen látványos táncmű 1994-ben került bemutatásra a Magyar Állami Operaházban.

SHAKESPEARE

THE TAMING OF THE SHREW

PETRUCHIO'S WEDDING, STRETCHED CANVAS


DATE OF ORIGIN:

BUDAPEST 1994.

HUNGARIAN STATE OPERA HOUSE

Vágó Nelly mottó: „A színész öltözete olyan gúnya, mely segítő eszköze a karakterformálásnak, képi elem, színfolt, mozaik egy állandóan változó kompozícióban. Selyem, bársony, puha posztó, lágy bőrkelme és kemény páncél, tollas föveg, festett orca, dús paróka, pödrött bajusz, hetyke műorr, villanó tőr alkot jelzett mezt, korhű kosztümöt, jelmezt. Múló pillanat, illanó varázs a színház, néhány órás önfeledt játék, művészek sziporkázó tűzijátéka. Igaz játék szerelemről, halálról, erényekről és gazságokról, érthető nyelvű párbeszéd a nagyérdemű közönséggel, színes mozgóképbe foglalt valós álom.”